Egészséges Táplálkozás Hete – 2024. március 18-22.

Az elhízás és a túlsúly oka az elfogyasztott és a felhasznált kalóriák közötti energiaegyensúly megbomlása, a felhasznált energiánál nagyobb mértékű táplálékkal felvett energiamennyiég. Az energiaegyensúly felbomlásának a hátterében tehát a magas zsír- és cukortartalmú, nagy energiatartalmú élelmiszerek fogyasztásának növekedése és ezzel egyidőben a fizikai inaktivitás fokozódása áll, mely utóbbi számos munkaforma (fiatalkorban az iskolai munkaformák) ülő jellegéből adódik, illetve a változó közlekedési módoknak és a növekvő urbanizációnak köszönhető.

Az Aktív Iskola program többek között ezen negatív tendenciák megállítását, hosszú távon pedig megfordítását célozza meg. A program alapelemei első sorban a mozgásösztönzésről szólnak, azonban a probléma komplexitásánál fogva az egészséges táplálkozás témakörével is hangsúlyosan foglalkozunk. Ennek fényében tartottuk március 18-22. között az Aktív Iskolákban az Egészséges Táplálkozás Hetét.

A témahétre számos jógyakorlatot, módszertani lehetőséget ajánlottunk fel az Aktív Iskoláknak az erről szóló webinárium során:

  • A Táplálkozástudományért Alapítvány több elméleti és gyakorlati ötletet mutatott be, amellyel a pedagógusok színes, kreatív formában tudják feldolgozni a tematikát.
  • Az OGYÉI képviselője az általa kezdeményezett Happy Hétre a vízivás népszerűsítésére adott át számos jógyakorlatot.
  • A Nestlé az Egészségesebb Gyermekekért program keretében az iskolák az alsósoknak az egészséges táplálkozást játékos formában feldolgozó Okos Snack kártyákat igényelhetnek díjmentesen, amellyel több mint 4000 gyermeket érnek el.
  • Szintén a Nestlé programja az Etesd az Eszed is, amelynek keretében grafikus animációk és interaktív digitális feladatok megoldásával támogatják az egészséges táplálkozással kapcsolatos ismertek bővítését. A program keretében a legaktívabb iskolák különleges edukációs napot és számos értékes nyereményt nyernek. 
  • Az Egészséges Táplálkozás Hetének további támogatója, a KOMETA azt a 20 iskolát díjazza egyenként 200.000 forintos sportszervásárlási utalvánnyal, akik a legkreatívabb formában valósítják meg a témahetet, és erről kisfilmet készítenek. 
  • Az Aktív Iskola program nagykövete, Béres Alexandra szintén felajánlotta személyes segítségét, és a jelentkező iskolák közül a szerencsés Csóri Mátyás Király Általános Iskolában tartott foglalkozást a témában, illetve közös mozgásra is hívja a gyerekeket.

Az aktív iskola zárt facebook csoportjába érkező posztok alapján, ennek a hétnek is nagy sikere volt az iskolákban, jobbnál jobb ötletekkel sikerült bevonni a gyerekeket a programokba és felhívni a figyelmüket a téma fontosságára:

„A happy és egészséges táplálkozás hete tovább folytatódott izgalmas programokkal. A reggelt egy közös flashmobbal indítottuk a téren. Ezután minden osztályban a témahéttel kapcsolatos feladatok zajlottak”

„Dietetikusok tartottak előadást, egészséges kóstolót iskolánk felső tagozatos tanulói számára.”

„Színesebbnél színesebb, és ötletesebbnél ötletesebb plakátok készültek, illetve gyümölcssaláta készítés is helyet kapott.”

„Kedd reggel 7:30- 8:00 -ig minden osztály az aulában lévő asztalokon készítette el az egészséges reggelit, amit a szünetekben fogyasztottak el a diákok. Nagyon hálásak vagyunk a szülőknek, akik támogattak minket ebben a programban a felajánlásokkal.”